Veronika

NázevVeronika
SynonymaВероника
BarvaRůžová
PůvodVeronika byla vyšlechtěna amatérským šlechtitelem E.G. Pavlovským z křížení Viktoria x  směs pylu evropsko-amurských kříženců. Interspecifická odrůda.
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, středně vykrajované, ostře zubaté.
Růst: menší než střední
Doba zrání: velmi raná až raná, dozrává na Hané v polovině srpna
Květ: gynoidní (ženský)
Hrozen a bobule: Hrozny  300-500 g, středně husté,  bobule velké, oválné až vejčité o rozměrech 26,4 х 23,0 mm, tmavě růžové až fialové, hmotnost bobulí je  8-9 g. Dužnina masitě štavnatá. Chuť je harmonická.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 14-18 g/100 ml, obsah kyselin 4-5 g/l
Vyzrávání výhonů: velmi dobré
Počet hroznů na výhon: 1,4-1,6
Zatížení, řez: 30-35 oček na keř, délka tažňů na 4-6 oček.
Odolnost k mrazu: zkouší se, předpokladá se, že -24°C by měla vydržet.
Odolnost k chorobám: vysoká odolnost k plísni révové, není citlivá k padlí.
Množení: Řízky zakořeňují dobře.
PoznámkyVelmi raná až raná stolní odrůda s atraktivním tvarem i barvou bobulí. Ve třetím roce pěstování velmi slušná úroda hroznů, bobule i přes výbornou chuť nejsou na rozdíl od mateřské odrůdy Viktoria vyhledávány vosami.
Bohužel struktura dužniny je měkká, úrodnost je díky ženskému typu květu v některých letech nejistá. proto jsem tuto odrůdu vyřadil ze svého sortimentu.
ZdrojePopis odrůdy na stránce vinograd.info
Popis odrůdy na stránce vinograd7.ru
S.I. Krasochina, A.F. Chisamutdinov „Stolní odrůdy révy – informativní příručka“ vydavatelství Everest, Rostov na Donu, 2008.

Aktualizace září 2011

Veronika