Název | Veronika |
Synonyma | Вероника |
Barva | Růžová |
Původ | Veronika byla vyšlechtěna amatérským šlechtitelem E.G. Pavlovským z křížení Viktoria x směs pylu evropsko-amurských kříženců. Interspecifická odrůda. |
Charakteristika odrůdy | Listy: středně velké, středně vykrajované, ostře zubaté. Růst: menší než střední Doba zrání: velmi raná až raná, dozrává na Hané v polovině srpna Květ: gynoidní (ženský) Hrozen a bobule: Hrozny 300-500 g, středně husté, bobule velké, oválné až vejčité o rozměrech 26,4 х 23,0 mm, tmavě růžové až fialové, hmotnost bobulí je 8-9 g. Dužnina masitě štavnatá. Chuť je harmonická. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 14-18 g/100 ml, obsah kyselin 4-5 g/l Vyzrávání výhonů: velmi dobré Počet hroznů na výhon: 1,4-1,6 Zatížení, řez: 30-35 oček na keř, délka tažňů na 4-6 oček. Odolnost k mrazu: zkouší se, předpokladá se, že -24°C by měla vydržet. Odolnost k chorobám: vysoká odolnost k plísni révové, není citlivá k padlí. Množení: Řízky zakořeňují dobře. |
Poznámky | Velmi raná až raná stolní odrůda s atraktivním tvarem i barvou bobulí. Ve třetím roce pěstování velmi slušná úroda hroznů, bobule i přes výbornou chuť nejsou na rozdíl od mateřské odrůdy Viktoria vyhledávány vosami. Bohužel struktura dužniny je měkká, úrodnost je díky ženskému typu květu v některých letech nejistá. proto jsem tuto odrůdu vyřadil ze svého sortimentu. |
Zdroje | Popis odrůdy na stránce vinograd.info Popis odrůdy na stránce vinograd7.ru S.I. Krasochina, A.F. Chisamutdinov „Stolní odrůdy révy – informativní příručka“ vydavatelství Everest, Rostov na Donu, 2008. |
Aktualizace září 2011