Viktoria

NázevViktoria
Synonyma 
BarvaČervená
PůvodVyšlechtěna v ruském VNIIViV J.I. Potapenka v Novočerkassku (Vitis vinifera x Vitis amurensis) x Seyve Villard 12-304. Jedná se o interspecifickou odrůdu.
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, středně dělené
Růst: na vlastních kořenech slabý až střední, v prvních letech po výsadbě roste velmi slabě
Doba zrání: raná (v Novočerkassku 115-120 dnů, kde dozrává v polovině srpna).
Hrozen a bobule: Hrozny jsou velké až velmi velké, 500-700 g i více, kónické, středně husté, někdy řídké. Bobule jsou velké o rozměrech 27 x 22 mm oválně vejčité a jejich hmotnost dosahuje 6-7,5 g. Barva bobulí je červeno malinová.  Dužnina masito štavnatá, chuť příjemná harmonické, při úplném dozrání se v ní objevuje muškátová příchuť. Degustační hodnocení 7,7 bodu.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-19 %, kyselost 5-6 g/l
Vyzrávání výhonů: velmi dobré, téměř 100%
Plodnost dřeva: 70-90 %
Počet hroznů na výhon: 1,4-1,8
Zatížení, řez: 25-30 oček na keř, řez tažňů na 5-8, ale vzhledem k vysoké plodnosti spodních oček je možný i řez na 2-3 očka
Odolnost k mrazu: vysoká (–26 až -27°C)
Odolnost k chorobám: zvýšená odolnost k plísni révové, padlí révovému a  plísni šedé
Množení: Řízky zakořeňují dobře, keře začínají plodit druhým až třetím rokem.
ZvláštnostiNa silně rostoucích podnožích má odrůda Viktoria větší hrozny i bobule. Protože Viktoria patří mezi odrůdy s ženským typem květu, vyžaduje přítomnost jiné odrůdy, opylovače, který kvete současně s ní. Při špatných podmínkách pro opylení může docházet k tzv. hráškovatění. Má sklon k přetížení, proto je potřeba úrodu regulovat.
ZdrojePopis odrůdy na stránce http://vine.com.ua
Popis odrůdy na stránce http://vinograd7.ru
Popis odrůdy na stránce http://www.chuguev.ru
Popis odrůdy na stránce http://vpvine.narod.ru
Popis odrůdy na stránce http://www.winogrona.org
S.I. Krasochina, A.F. Chisamutdinov „Stolní odrůdy révy – informativní příručka“ vydavatelství Everest, Rostov na Donu, 2008.
Viktoria