Anastasia

NázevAnastasia
Synonyma 
BarvaModrá
PůvodOdrůda neznámého původu, R. Piatek udává jako rodiče Vostorg a Glenoru.
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, středně vykrajované, spodní strana listu je jemně plstnatá.
Růst: středně silný
Doba zrání: raná až střední, Anastasia dozrává v první polovině září
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny střední (200-300 g), středně husté až řídké,  bobule malé, kulaté až lehce oválné, bezsemenné, ale mohou se v nich objevovat rudimenty (IV. kategorie bezsemennosti). Hmotnost bobulí přibližně 1,5 g, barva je tmavě modrá. Chuť je harmonická.
Vyzrávání výhonů: velmi dobré
Zatížení, řez:
Odolnost k mrazu: vysoká (–27°C) , ale tuto vlastnost je zapotřebí ověřit
Odolnost k chorobám a škůdcům: k houbovým chorobám má Anastasia zvýšenou odolnost, napadána roztoči.
PoznámkyZajímavá bezsemenná odrůda, která minimálně trpí houbovými chorobami. Má vysokou úrodnost. Nevhodná do okrajových oblastí pěstování révy vzhledem k pozdnějšímu zrání. Nenapadána vosami.
Vzhledem k pozdnímu dorávání jsem tuto odrůdu vyřadil z kolekce.
ZdrojePopis odrůdy na winorosl.pl
Anastasia

Anastasia