Synonyma | Hybrid C 43, Kristály, Kristall |
Barva | bílá |
Původ | Krystal je maďarská odrůda z křížení odrůd Alföld 100 (Muscat Thallóczy Lajos x (V. amuresis x V. vinifera)F2) x Seyve Villard 12 375 (syn.Villard blanc). Používá se jako stolní odrůda, ale i na výrobu vína (Krystal je registrován jako moštová odrůda v Ruské federaci od roku 2002). |
Charakteristika odrůdy | Listy: středně velké, silně řezané, výrazně pětilaločnaté, tmavozeleně zbarvené s lyrovitě překrytým řapíkovým výkrojkem. Hlavní žilka listu je na horní straně silně antokyanově zabarvená , bez ochupení. Olistění keřů je řídké. Při bujném růstu vytváří odrůda dlouhé zálistky. Růst: střední Doba zrání: velmi raná, druhá polovina srpna (110-115 dnů) Hrozen a bobule: Hrozen je střední, cylindricko-konické nebo konické, střední hustoty, hmotnosti 170- 200 g, bobule střední, oválné, žlutozelené s voskovým povlakem, na sluneční straně jantarová, hmotnost 1,5-2,1 g. Dužina šťavnatá, slupka pevná. Chuť je výrazně sladká, příjemná, harmonická Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-18 %, kyselost 6-7 g/l Vyzrávání výhonů: velmi dobré Plodnost dřeva: 85-90 % Počet hroznů na výhon: 1,3 Zatížení, řez: 60 oček na keř při délce plodného dřeva na 3-4 očka , odrůdu lze pěstovat na středním a vysokém vedení s řezem na dlouhé tažně. Na krátkém plodném dřevě má malé neatraktivní hrozny. Odolnost k mrazu: vysoká (do –29°C, může však být poškozován nízkými teplotami v období konce března až začátku dubna). Odolnost k chorobám: vysoce odolná plíseň révové – 2 stupně (lze pěstovat bez nebo s jedním chemickým ošetřením za vegetaci), padlí – 2,5 stupně (při velmi silném infekčním tlaku padlí révového je vhodné aplikovat 1 – 2 fungicidní ošetření), šedou plísní nebývá odrůda napadána Zakořeňování řízků: Řízky zakořeňují velmi dobře, keře začínají plodit druhým až třetím rokem. |
Charakteristika vína | Díky nízkému obsahu kyselin bývá víno z této odrůdy méně výrazné, ale třeba šlechtitelka révy z Novočerkasska S.I. Krasochina si právě víno z této odrůdy chválí. |
Zvláštnosti | Důležité je mladé keře nepřetěžovat, odrůda pak na to reaguje sprcháváním bobulí a řídkými hrozny. Hrozny mohou zůstat na keřích dlouho, dochází jen k zvyšování obsahu cukru v bobulích a snižování kyselosti na 3,5-4,0 g/l. |
Zdroje | Popis odrůdy na stránce http://vine.com.ua Popis odrůdy na stránce http://www.winogrona.org/ Popis odrůdy v Multimediálním atlasu odrůd révy, R. Sotolář 2006 Popis odrůdy na stránce Vitis International Variety Catalogue |