La Crescent

SynonymaMN 1166
Barvabílá
PůvodLa Crescent pochází z křížení ‘St. Pepin’ x E.S. 6-8-25 (V. riparia x ‘Muscat Hamburg’) a byla vyšlechtěna v Excelsior, Minnesota. University of Minnesota, Horticultural Research Center Peterem Hemstadem a Jamesem Lubym. Křížení provedeno v roce 1988, vybrána v roce 1992
Rozšíření ve vinařských oblastechRelativně nová odrůda hojně sázená v chladných oblastech USA. V Minnesotě je to nejrozšířenější bílá odrůda s výměrou 75 ha (2013), v Illinois je pěstována téměř na 10 ha.
Charakteristika odrůdyListy: malé, tmavě zelené
Růst: silný
Doba zrání: raná
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny střední, v průměru 144 g, slabě řídký až řídký. Okrouhlé bobule  jsou malé (1,3 g).
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost  24,5 g/100 ml, kyselost 11,6 g/l
Vyzrávání výhonů: velmi dobré
Počet hroznů na výhon:
Zatížení, řez:
Odolnost k mrazu: velmi vysoká, -29°C.
Odolnost k chorobám: U La Crescent se udává střední odolnost k houbovým chorobám.
Množení: Řízky zakořeňují dobře.
Charakteristika vínaPodle University of Minnesota  má víno La Crescent intenzivní vůni meruňky, broskve a citrusů a tato odrůdy je vhodná pro vyrobu suchých i sladkých vín vysoké kvality. Ve víně nejsou přítomné tóny liščiny z V. labrusca ani bylinné vůně V. riparia.
ZvláštnostiPerspektivní odrůda do oblastí, kde jsou časté silné zimní mrazy. Nepatří ale mezi nejranější odrůdy a ai nejvýnosnější odrůdy.
S chorobami zatím u ní nejsou problémy.
ZdrojePopis odrůdy na stránce Iowa State university
La Crescent.JPG