Synonyma | MN 1166 |
Barva | bílá |
Původ | La Crescent pochází z křížení ‘St. Pepin’ x E.S. 6-8-25 (V. riparia x ‘Muscat Hamburg’) a byla vyšlechtěna v Excelsior, Minnesota. University of Minnesota, Horticultural Research Center Peterem Hemstadem a Jamesem Lubym. Křížení provedeno v roce 1988, vybrána v roce 1992 |
Rozšíření ve vinařských oblastech | Relativně nová odrůda hojně sázená v chladných oblastech USA. V Minnesotě je to nejrozšířenější bílá odrůda s výměrou 75 ha (2013), v Illinois je pěstována téměř na 10 ha. |
Charakteristika odrůdy | Listy: malé, tmavě zelené Růst: silný Doba zrání: raná Květ: hermafroditní Hrozen a bobule: Hrozny střední, v průměru 144 g, slabě řídký až řídký. Okrouhlé bobule jsou malé (1,3 g). Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 24,5 g/100 ml, kyselost 11,6 g/l Vyzrávání výhonů: velmi dobré Počet hroznů na výhon: Zatížení, řez: Odolnost k mrazu: velmi vysoká, -29°C. Odolnost k chorobám: U La Crescent se udává střední odolnost k houbovým chorobám. Množení: Řízky zakořeňují dobře. |
Charakteristika vína | Podle University of Minnesota má víno La Crescent intenzivní vůni meruňky, broskve a citrusů a tato odrůdy je vhodná pro vyrobu suchých i sladkých vín vysoké kvality. Ve víně nejsou přítomné tóny liščiny z V. labrusca ani bylinné vůně V. riparia. |
Zvláštnosti | Perspektivní odrůda do oblastí, kde jsou časté silné zimní mrazy. Nepatří ale mezi nejranější odrůdy a ai nejvýnosnější odrůdy. S chorobami zatím u ní nejsou problémy. |
Zdroje | Popis odrůdy na stránce Iowa State university |