Čornyj žemčug

SynonymaЧерный жемчуг
BarvaModrá
PůvodRuská moštová odrůda vyšlechtěná v VNIIViV v Novočerkassku šlechtitelkou I. N Sjan. Vznikla z křížení (Avgusta х amurskij) х (Kentavr magaračskij х Levokumskij. Od roku 2005 ve státních odrůdových zkouškách v Ruské federaci.
V překladu znamená název této odrůdy Černá perla.
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, pětilaločnaté, se středně velkými výkrojky
Růst: střední až silný
Doba zrání: raně střední ( V podmínkách Nižního Přídoní dozrává v první dekádě září.)
Hrozen a bobule:  Hrozny střední, cylidricko konické s jedním nebo dvěma křídly, středně hustý až hustý. Bobule střední, slabě oválné, tmavě modré. Chuť harmonická s intenzivním muškátovým aroma. Dužnina masitě šťavnatá, šťáva není zbarvená.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 23-24 g/100 cm3, kyselost 6-7 g/l
Vyzrávání výhonů: velmi dobré
Výnos: 120-130 q/ha při sponu výsadby 3 х 1 m.
Počet hroznů na výhon: 1,7
Zatížení, řez: počet letorostů do 16-17, je možný i řez na 3-4 očka
Odolnost k mrazu:  vysoká (–25°C) Při zkouškách v Novočerkassku při mrazech do -26°С není poškozována, při -28°С je úrodnost snížena na 20-25 %.
Odolnost k chorobám: Stupeň napadení plísní révovou 1,5-2 stupně, letorost napadán padlím révovým do 1,0 stupně, k révokazu není odolná.
Podle dosavadních zkušeností i podle ohlasů na fórech má odrůda vysokou odolnost k plísni révové.
Zakořeňování řízků: Řízky zakořeňují velmi dobře.
Hodnocení vína: mladé stolní víno -7,6, десертного выдержанного – 9,0 баллов.
ZvláštnostiVýsadba 2017. Prozatím slabý růst, až v roce 2020 růst střední. I přes jarní řez na dvě očka nasadila malý hrozen. Chuť bobulí muškátová.
ZdrojePopis odrůdy na stránce vinograd info
Diskuse k odrůdě na stránce forum.vinograd.info