Synonyma | Черный жемчуг |
Barva | Modrá |
Původ | Ruská moštová odrůda vyšlechtěná v VNIIViV v Novočerkassku šlechtitelkou I. N Sjan. Vznikla z křížení (Avgusta х amurskij) х (Kentavr magaračskij х Levokumskij. Od roku 2005 ve státních odrůdových zkouškách v Ruské federaci. V překladu znamená název této odrůdy Černá perla. |
Charakteristika odrůdy | Listy: středně velké, pětilaločnaté, se středně velkými výkrojky Růst: střední až silný Doba zrání: raně střední ( V podmínkách Nižního Přídoní dozrává v první dekádě září.) Hrozen a bobule: Hrozny střední, cylidricko konické s jedním nebo dvěma křídly, středně hustý až hustý. Bobule střední, slabě oválné, tmavě modré. Chuť harmonická s intenzivním muškátovým aroma. Dužnina masitě šťavnatá, šťáva není zbarvená. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 23-24 g/100 cm3, kyselost 6-7 g/l Vyzrávání výhonů: velmi dobré Výnos: 120-130 q/ha při sponu výsadby 3 х 1 m. Počet hroznů na výhon: 1,7 Zatížení, řez: počet letorostů do 16-17, je možný i řez na 3-4 očka Odolnost k mrazu: vysoká (–25°C) Při zkouškách v Novočerkassku při mrazech do -26°С není poškozována, při -28°С je úrodnost snížena na 20-25 %. Odolnost k chorobám: Stupeň napadení plísní révovou 1,5-2 stupně, letorost napadán padlím révovým do 1,0 stupně, k révokazu není odolná. Podle dosavadních zkušeností i podle ohlasů na fórech má odrůda vysokou odolnost k plísni révové. Zakořeňování řízků: Řízky zakořeňují velmi dobře. Hodnocení vína: mladé stolní víno -7,6, десертного выдержанного – 9,0 баллов. |
Zvláštnosti | Výsadba 2017. Prozatím slabý růst, až v roce 2020 růst střední. I přes jarní řez na dvě očka nasadila malý hrozen. Chuť bobulí muškátová. |
Zdroje | Popis odrůdy na stránce vinograd info Diskuse k odrůdě na stránce forum.vinograd.info |