Denal

SynonymaДенал
BarvaRůžová
PůvodDenal byl vyšlechtěn v OV „Vinogradnaja elita“, Ukrajina, křížením Podarok Zaporožju x Ionel. Interspecifická odrůda.
Charakteristika odrůdyListy:  střední.
Růst: střední až silný
Doba zrání: raně střední až střední (v Novočerkassku 118-125 dnů).
Květ: hermafroditní (oboupohlavní) typ květu
Hrozen a bobule: Hrozny velké, 400-800 g, konické, středně husté až řídké. Velké bobule o rozměrech 29 x 21 mm mají hmotnost 6-9 g, protáhle oválné, světle růžové, na slunci jasně růžové, harmonické chuti. Dužnina je masito štavnatá, slupka je srostlá s dužninou. Počet semen je v bobulích 2-5, jsou malá. Degustační hodnocení v Novočerkassku 7,9 bodů.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-19%, kyselost  6-7 g/l
Vyzrávání výhonů: dobré
Plodnost dřeva: 65-80%
Počet hroznů na výhon: 1,2-1,4
Zatížení, řez: 35-40 oček na keř při délce řezu plodného dřeva  na 6-8 oček.
Odolnost k mrazu: střední (–24°C)
Odolnost k chorobám: Denal má zvýšenou odolnost k houbovým chorobám.
Množení: ?
ZvláštnostiDenal se opyluje velmi dobře, bobule jsou v rozměrech vyrovnané.
ZdrojePopis odrůdy na stránce http://vine.com.ua
Popis odrůdy na stránce http://vinograd7.ru
Popis odrůdy na stránce http://vpvine.narod.ru
S.I. Krasochina, A.F. Chisamutdinov „Stolní odrůdy révy – informativní příručka“ vydavatelství Everest, Rostov na Donu, 2008.
foto: http://vine.com.ua