Everest

SynonymaЭверест, В -12-1
Barvafialová
PůvodEverest vyšlechtil amatérský šlechtitel E. G. Pavlovskij křížením odrůdy Talisman s křížencem K-81 (Kardinal ustojčivyj).
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, silně dělené
Růst: silný
Doba zrání: raná
Hrozen a bobule: Hrozny velké, od 500 do 1500 g, středně husté, bobule velmi velká 15-25 g, slabě oválná, tmavě červené až fialové barvy se silným voskovým povlakem. Dužnina pevná, mastitě šťavnatá, chutná.
Vyzrávání výhonů:
Počet hroznů na letorost:
Vyzrávání réví: velmi dobré
Odolnost k chorobám: odolnost k plísni révové je zvýšená, podle analýzy DNA by měl mít Everest geny Rpv12 a Rpv3. K padlí je odolnost střední.
Odolnost k mrazu: -23°C
Zakořeňování řízků: velmi dobré
OdkazyPopis odrůdy na stránce vinograd.info
Diskuze k odrůdě Everest na stránce forum.vinograd.info
PoznámkyVysazen v roce 2018. Keř roste na okraji řady, takže jeho růst je slabý. Poprvé zaplodil v roce 2020, bobule velmi velké, výborná chuť. Doba zrání však byla raně střední.