Jasja

Synonyma Яся
Barva modrá
Původ Odrůda Jasja vznikla v ruském Novočerkassku v VNIIViV J. I. Potapenka křížením odrůd Rusven a Ogoněk tairovskij
Charakteristika odrůdy Listy:
Růst: více než střední
Doba zrání: velmi raná až raná
Typ květu: oboupohlavní nebo přechodný
Hrozen a bobule: Hrozny velké 400-600g, někdy až do 1 kg, cylindrické, středně husté až řídké v závislosti na opylení. Jahody velké, 4-6 g, oválného tvaru. Bobule mohou být bezsemenné, na 10 bobulí bývá jedno semeno. Třída bezsemennosti u bezsemenných bobulí I-II. Chuť harmonická, dužnina středně pevná.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-18 g/l, kyselost 6-7 6/l
Počet hroznů na letorost: 1,2 -1,4
Vyzrávání réví: dobré
Odolnost k chorobám: zkouší se
Odolnost k mrazu: -23°C
Zakořeňování řízků:
Odkazy Popis odrůdy na stránce vinograd.info
Popis odrůdy na stránce solodki-grona.com
Poznámky V popisu je psáno, že odrůda má vysokou odolnost houbovým chorobám, ale v prvním roce po výsadbě se na listech projevilo napadení plísní révovou.
Pro získání atraktivních protáhlých a bezsemenných bobulí se u této odrůdy používá ošetření giberelinem.