Synonyma | Яся |
Barva | modrá |
Původ | Odrůda Jasja vznikla v ruském Novočerkassku v VNIIViV J. I. Potapenka křížením odrůd Rusven a Ogoněk tairovskij |
Charakteristika odrůdy | Listy: Růst: více než střední Doba zrání: velmi raná až raná Typ květu: oboupohlavní nebo přechodný Hrozen a bobule: Hrozny velké 400-600g, někdy až do 1 kg, cylindrické, středně husté až řídké v závislosti na opylení. Jahody velké, 4-6 g, oválného tvaru. Bobule mohou být bezsemenné, na 10 bobulí bývá jedno semeno. Třída bezsemennosti u bezsemenných bobulí I-II. Chuť harmonická, dužnina středně pevná. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-18 g/l, kyselost 6-7 6/l Počet hroznů na letorost: 1,2 -1,4 Vyzrávání réví: dobré Odolnost k chorobám: zkouší se Odolnost k mrazu: -23°C Zakořeňování řízků: |
Odkazy | Popis odrůdy na stránce vinograd.info Popis odrůdy na stránce solodki-grona.com |
Poznámky | V popisu je psáno, že odrůda má vysokou odolnost houbovým chorobám, ale v prvním roce po výsadbě se na listech projevilo napadení plísní révovou. Pro získání atraktivních protáhlých a bezsemenných bobulí se u této odrůdy používá ošetření giberelinem. |