Krasotka

NázevKrasotka
SynonymaКрасотка 
BarvaFialová
PůvodKrasotka byla vyšlechtěna amatérským šlechtitelem E.G. Pavlovským z křížení Viktoria x  směs pylu evropsko-amurských kříženců. Interspecifická odrůda.
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, středně vykrajované.
Růst: silný
Doba zrání: raná
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny  350-450 g, středně husté,  bobule velké, oválné se zaostřeným koncem o rozměrech 29,4 х 19,0 mm, tmavě růžové až fialové, průměrná hmotnost bobulí je  5,8 g. Dužnina masitě štavnatá. Chuť je příjemná, harmonická.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-19 g/100 ml, obsah kyselin 6-7 g/l
Vyzrávání výhonů: velmi dobré
Počet hroznů na výhon: 1,2-1,5
Zatížení, řez: 35-45 oček na keř, délka tažňů na 6-8 oček.
Odolnost k mrazu: zkouší se, předpokladá se, že -24°C by měla vydržet.
Odolnost k chorobám: zvýšená odolnost k plísni révové,  k padlí střední.
Množení: Řízky zakořeňují dobře, keře začínají plodit druhým rokem.
ZvláštnostiRaná stolní odrůda s atraktivním tvarem i barvou bobulí vhodná svým termínem zrání i do okrajových oblastí. V druhém roce pěstování rašila pozdě, takže unikla jarním přímrazkům a velmi dobře vyzrávalo réví. Prozatím často hrozny hráškovatí. Velmi chutná, ale silně napadána vosami a také často bubule praskají. Nízká odolnost padlí révovému. Nebudu ji dále proto pěstovat.
ZdrojePopis odrůdy na stránce vinograd.info
Popis odrůdy na stránce vinograd7.ru
Popis odrůdy na blodu V. Pljasunova
S.I. Krasochina, A.F. Chisamutdinov „Stolní odrůdy révy – informativní příručka“ vydavatelství Everest, Rostov na Donu, 2008