Krystal

SynonymaHybrid C 43, Kristály, Kristall 
Barvabílá
PůvodKrystal je maďarská  odrůda z křížení odrůd Alföld 100 (Muscat Thallóczy Lajos x (V. amuresis x V. vinifera)F2) x Seyve Villard 12 375 (syn.Villard blanc). Používá se jako stolní odrůda, ale i na výrobu vína (Krystal je registrován jako moštová odrůda v Ruské federaci od roku 2002).
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, silně řezané, výrazně pětilaločnaté, tmavozeleně zbarvené s lyrovitě překrytým řapíkovým výkrojkem. Hlavní žilka  listu je na horní straně silně antokyanově zabarvená , bez ochupení. Olistění keřů je řídké. Při bujném růstu vytváří odrůda dlouhé zálistky.                                                                                                                                                                                                        
Růst: střední
Doba zrání: velmi raná, druhá polovina srpna (110-115 dnů)
Hrozen a bobule: Hrozen je střední, cylindricko-konické nebo konické, střední hustoty, hmotnosti 170- 200 g, bobule   střední, oválné, žlutozelené  s voskovým povlakem, na sluneční straně jantarová, hmotnost 1,5-2,1 g. Dužina šťavnatá, slupka pevná. Chuť je  výrazně sladká, příjemná, harmonická  
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-18 %, kyselost 6-7 g/l
Vyzrávání výhonů: velmi dobré
Plodnost dřeva: 85-90 %
Počet hroznů na výhon: 1,3
Zatížení, řez: 60 oček na keř při délce  plodného dřeva na 3-4 očka , odrůdu lze pěstovat na středním a vysokém vedení s řezem na dlouhé tažně. Na krátkém plodném dřevě má malé neatraktivní hrozny. 
Odolnost k mrazu: vysoká (do –29°C,  může však být poškozován nízkými teplotami v  období  konce března až začátku dubna).
Odolnost k chorobám: vysoce odolná plíseň révové – 2 stupně (lze pěstovat bez nebo s jedním chemickým ošetřením za vegetaci), padlí – 2,5 stupně (při velmi silném infekčním tlaku padlí révového je vhodné aplikovat 1 – 2 fungicidní ošetření), šedou plísní nebývá odrůda napadána
Zakořeňování řízků: Řízky zakořeňují velmi dobře, keře začínají plodit druhým až třetím rokem.
Charakteristika vínaDíky nízkému obsahu kyselin bývá víno z této odrůdy méně výrazné, ale třeba šlechtitelka révy z Novočerkasska  S.I. Krasochina si právě víno z této odrůdy chválí.
ZvláštnostiDůležité je mladé keře nepřetěžovat, odrůda pak na to reaguje sprcháváním bobulí a řídkými hrozny.  Hrozny mohou zůstat na keřích dlouho, dochází jen k zvyšování obsahu cukru v bobulích a snižování kyselosti na 3,5-4,0 g/l. 
ZdrojePopis odrůdy na stránce http://vine.com.ua
Popis odrůdy na stránce http://www.winogrona.org/
Popis odrůdy v Multimediálním atlasu odrůd révy, R. Sotolář 2006
Popis odrůdy na stránce Vitis  International Variety Catalogue