Název | Marquette |
Synonyma | MN 1211 |
Barva | Modrá |
Původ | Odrůdu Marquette vyšlechtili v roce 1997 na University od Minnesota šlechtitelé Peter Hemstad and Jim Luby křížením MN 1094 (kříženec V. riparia, V. vinifera a dalších druhů rodu Vitis) x Ravat 262 (v původu ‘Pinot noir’). Křížení bylo provedeno v roce 1989. Interspecifická moštová odrůda. Od roku 2006 v USA právně chráněna. |
Rozšíření ve vinařských oblastech | Relativně nová odrůda hojně pěstovaná na americkém středozápadě. V Minnesotě je to nejrozšířenější odrůda s výměrou 179 ha (2013). |
Charakteristika odrůdy | Listy: středně velké, málo vykrajované, tmavě zelené, řapík je fialově zbarvený. Růst: střední Doba zrání: raná odrůda Květ: hermafroditní Hrozen a bobule: Hrozny malé až střední (přibližně 100 g), cylindricko-konické, středně husté, bobule malé o hmotnosti 1,1 g, okrouhlé, modré. Dužnina masitá, šťáva je lehce červeně zbarvená. V chuti nejsou přítomné hybridní tóny. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 25,7 g/100 ml, obsah kyselin 12,3 g/l , pH 2.9 (USA – Minnesota) Vyzrávání výhonů: výborné Plodnost dřeva: Počet hroznů na výhon: 1-2 Zatížení, řez: Odolnost k mrazu: vydrží zimní mrazy až kolem -35°C, ale na jaře raší brzy a proto může být poškozena jarními mrazíky. Odolnost k chorobám: vysoká odolnost k houbovým chorobám, vyžaduje jen minimální chemickou ochranu, střední odolnost k révokazu. Množení: Řízky zakořeňují dobře. |
Zvláštnosti | Raná moštová odrůda vhodná do okrajových oblastí obzvláště díky své odolnosti k mrazu. Cukernatost v prvním roce plodnosti dosáhla na konci srpna 2011 22°Brix. Podle amerických údajů má její víno slušnou kvalitu. Prozatím méně úrodná odrůda. |
Zdroje | Popis odrůdy na stránce University of Minnesota Popis odrůdy na stránce University of Iowa Patent Number 20070089208 |
Aktualizace listopad 2014