Marquette

NázevMarquette
SynonymaMN 1211
BarvaModrá
PůvodOdrůdu Marquette vyšlechtili v roce 1997 na University od Minnesota šlechtitelé Peter Hemstad and Jim Luby křížením MN 1094 (kříženec V. riparia, V. vinifera a dalších druhů rodu Vitis) x Ravat 262 (v původu  ‘Pinot noir’). Křížení bylo provedeno v roce 1989. Interspecifická moštová odrůda. Od roku 2006 v USA právně chráněna.
Rozšíření ve vinařských oblastechRelativně nová odrůda hojně pěstovaná na americkém středozápadě. V Minnesotě je to nejrozšířenější  odrůda s výměrou 179 ha (2013).
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, málo vykrajované, tmavě zelené, řapík je fialově zbarvený.
Růst: střední
Doba zrání:  raná odrůda
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny  malé až střední (přibližně 100 g), cylindricko-konické, středně husté,  bobule malé o hmotnosti 1,1 g, okrouhlé, modré. Dužnina masitá, šťáva je lehce červeně zbarvená. V chuti nejsou přítomné hybridní tóny.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 25,7 g/100 ml, obsah kyselin 12,3 g/l , pH 2.9 (USA – Minnesota)
Vyzrávání výhonů: výborné
Plodnost dřeva:
Počet hroznů na výhon:
1-2
Zatížení, řez:
Odolnost k mrazu: vydrží zimní mrazy až kolem -35°C, ale na jaře raší brzy a proto může být poškozena jarními mrazíky.
Odolnost k chorobám: vysoká odolnost k houbovým chorobám, vyžaduje jen minimální chemickou ochranu, střední odolnost k révokazu.
Množení: Řízky zakořeňují dobře.
ZvláštnostiRaná moštová odrůda vhodná do okrajových oblastí obzvláště díky své odolnosti k mrazu. Cukernatost v prvním roce plodnosti dosáhla na konci srpna 2011 22°Brix.
Podle amerických údajů má její víno slušnou kvalitu.
Prozatím méně úrodná odrůda.
ZdrojePopis odrůdy na stránce University of Minnesota
Popis odrůdy na stránce University of Iowa
Patent Number 20070089208

Aktualizace listopad 2014

Marquette