Panonia

SynonymaSREMSKI KARLOVCI 90 2- 19, SK 90-2-19
Barvabílá
PůvodOdrůdu Panonija vyšlechtil Petar Cindric v Srbsku křížením odrůd Sremski Karlovci 86 2-293 a Ryzling rýnský. Jedná se o interspecifickou odrůdu s zastoupením druhů Vitis vinifera (Tramín, Bovierův hrozen), Vitis amurensis (Kunbarat) a amerických drůhů rév (Seyve Villard 12-375).
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, trojlaločnaté, silně vykrajované, spodní strana listu je jemně plstnatá.
Růst: středně silný
Doba zrání: raná, ale v podmínkách ČR je nutné vyzkoušet
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Bobule malé (1,6 g). zeleno-žluté barvy, šťavnaté se sladkou chutí.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 22 %, kyselost
Vyzrávání výhonů: velmi dobré
Zatížení, řez: plodnost pupenů je střední, proto se doporučuje delší řez
Odolnost k mrazu: vysoká (–25°C)
Odolnost k chorobám: Panonija je silně odolná plísni révové, protože získala gen odolnosti k plísni révové Rpv12 z V. amurensis a Rpv3 ze SV 12-375.
Odolnost k padlí je dobrá díky genu odolnosti k padlí Ren3.
Odolnost k plísni šedé je potřeba otestovat.
Charakteristika vínaVíno má elegantní, střídmé aroma a podobně jako Rýnský ryzling pěkné kyseliny.
PoznámkyZajímavá moštová odrůda. V roce 2016 nebyla i přes deštivé počasí napadena plísní révovou, proto je možné ji v podobném roce pěstovat zcela bez ochrany proti této chorobě.
Proti padlí je lepší ochranu zcela nevynechávat.
Na začátku září 2016 byla naměřena cukernatost 20°Brix.
ZdrojeČlánek o odrůdě od Petara Cindrice (maďarsky)
Panonija

Panonija