Supaga

NázevSupaga
Synonyma 
BarvaBílá
PůvodSupagu vyšlechtil lotyšský šlechtitel Paul Sukatnieks křížením Madeleine Angevine x Dvietes Zila. Interspecifická odrůda.
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, středně vykrajované, spodní strana jemně plstnatá.
Růst: silný
Doba zrání:  raná, 115 – 120 dnů
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny  300-400 g, středně husté,  bobule velké, hmotnost 4,2-4,8 g, okrouhlé až slabě oválné, žluto zelené barvy. Dužnina není slizovitá, slupka pevná. Chuť je velmi dobrá, jen se slabou labruskovou příchutí (je v ní citit jakoby chuť lesních jahod).
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 20-25 g/100 ml, obsah kyselin 4-5 g/l
Vyzrávání výhonů: velmi dobré
Počet hroznů na výhon: 1,3-1,7
Zatížení, řez: 20-25 oček na keř, délka tažňů na 3-4 očka.
Odolnost k mrazu: vysoká, udává se až  -28°C.
Odolnost k chorobám: vysoká odolnost k houbovým chorobám.
Množení: Řízky zakořeňují dobře.
ZvláštnostiRaná odrůda je někdy uváděna i jako moštová nebo univerzální. Velmi častá v Pobaltí, odkud i pochází.
V prvním roce mého pěstování byla rostlina velmi slabá, vyrostla jen asi půl metru, následně po úroveň sněhu zmrzla. Přesto měla druhý rok malý signální hrozen.
Chuťově je výjimečná odrůda v mém sortimentu, příchuť lesních jahod je velmi příjemná.
Univerzální odrůda s výjimečnou chutí a vůní. Bez problémů plodí, nebývá příliš napadána padlím.
Jena z neproblémových odrůd, ale v roce 2020 byl tlak plísně révové natolik silný, že byly poškozeny i některé hrozny. Jiné roky nemívá s výdrží na keřích potíže.
ZdrojePopis odrůdy na stránce vinograd.info
S.I. Krasochina, A.F. Chisamutdinov „Stolní odrůdy révy – informativní příručka“ vydavatelství  Everest, Rostov na Donu, 2008.
Supaga

Supaga