Název | Supaga |
Synonyma | |
Barva | Bílá |
Původ | Supagu vyšlechtil lotyšský šlechtitel Paul Sukatnieks křížením Madeleine Angevine x Dvietes Zila. Interspecifická odrůda. |
Charakteristika odrůdy | Listy: středně velké, středně vykrajované, spodní strana jemně plstnatá. Růst: silný Doba zrání: raná, 115 – 120 dnů Květ: hermafroditní Hrozen a bobule: Hrozny 300-400 g, středně husté, bobule velké, hmotnost 4,2-4,8 g, okrouhlé až slabě oválné, žluto zelené barvy. Dužnina není slizovitá, slupka pevná. Chuť je velmi dobrá, jen se slabou labruskovou příchutí (je v ní citit jakoby chuť lesních jahod). Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 20-25 g/100 ml, obsah kyselin 4-5 g/l Vyzrávání výhonů: velmi dobré Počet hroznů na výhon: 1,3-1,7 Zatížení, řez: 20-25 oček na keř, délka tažňů na 3-4 očka. Odolnost k mrazu: vysoká, udává se až -28°C. Odolnost k chorobám: vysoká odolnost k houbovým chorobám. Množení: Řízky zakořeňují dobře. |
Zvláštnosti | Raná odrůda je někdy uváděna i jako moštová nebo univerzální. Velmi častá v Pobaltí, odkud i pochází. V prvním roce mého pěstování byla rostlina velmi slabá, vyrostla jen asi půl metru, následně po úroveň sněhu zmrzla. Přesto měla druhý rok malý signální hrozen. Chuťově je výjimečná odrůda v mém sortimentu, příchuť lesních jahod je velmi příjemná. Univerzální odrůda s výjimečnou chutí a vůní. Bez problémů plodí, nebývá příliš napadána padlím. Jena z neproblémových odrůd, ale v roce 2020 byl tlak plísně révové natolik silný, že byly poškozeny i některé hrozny. Jiné roky nemívá s výdrží na keřích potíže. |
Zdroje | Popis odrůdy na stránce vinograd.info S.I. Krasochina, A.F. Chisamutdinov „Stolní odrůdy révy – informativní příručka“ vydavatelství Everest, Rostov na Donu, 2008. |