Viking

NázevViking
SynonymaВикинг
BarvaModrá
PůvodViking vyšlechtil amatérský šlechtitel V.V. Zagorulko v Záporoží na Ukrajině křížením odrůd Vostorg krasnyj (syn. ZOS-1) a Kodrjanka. Jedná se o interspecifickou odrůdu.
Charakteristika odrůdyListy:  velké, pětilaločnaté,  hluboce vykrajované
Růst:  silný
Doba zrání:  velmi raná (100-110 dnů na jižní Ukrajině)
Květ:  oboupohlavní (hermafroditní) typ květu
Hrozen a bobule:  Hrozny velké (500- 600 g), kónické, středně husté. Bobule jsou velké, protáhle vejčité, hmotnost bobulí 6-9 g, rozměry 22 x 34 mm. Barva bobulí je tmavě modrá, dužnina je pevná, slupka je s dužninou srostlá. Chuť je harmonická, velmi dobrá.
Obsah cukrů a kyselin:  cukernatost 15-17 g/100 ml  kyselost  5 g/l
Vyzrávání výhonů:  dobré
Počet hroznů na výhon: 1,2
Zatížení, řez: zatížení 7-9 oček na m2, 35-45 oček na keř, řez tažňů na 6-8 oček.
Odolnost k mrazu:  nízká až střední (–21°C)
Odolnost k chorobám:  Šlechtitelem V. Zagorulkem je udávána střední odolnost k houbovým chorobám.
Množení:  Řízky zakořeňují dobře.
ZvláštnostiViking by měl dozrávat o několik dnů před Kodrjankou, na rozdíl od ní netrpí “hráškovatěním”, vysoko jsou hodnoceny i jeho chuťové kvality.
Odrůdu Viking jsem vyřadil ze sortimentu. Důvodem bylo vymrzání při silnějších mrazech, střední odolnost k plísni révové a velká atraktivita bobulí pro hmyz.
ZdrojePopis odrůdy na stránce http://vine.com.ua
Popis odrůdy na stránce http://vinograd7.ru
S.I. Krasochina, A.F. Chisamutdinov „Stolní odrůdy révy – informativní příručka“ vydavatelství Everest, Rostov na Donu, 2008.