Název | Alešenkin |
Synonyma | Alešenkin dar, Алеша, № 328, Алешенькин |
Barva | Zelená |
Původ | Alešenkin byl vyšlechtěn na Volgogradské zkušební stanici opylením odrůdy Madelaine Angevine směsí pylu stolních odrůd. Odrůda pravděpodobně druhu Vitis vinifera. |
Charakteristika odrůdy | Listy: středně velké, tmavě zelené, lesklé, spodní strana hladká. Růst: silný Doba zrání: velmi raná, na Hané dozrává na začátku srpna (suma aktivních teplot 2000°C). Květ: hermafroditní Hrozen a bobule: Hrozny velké, v průměru 500 g, ale i větší, až do 2 kg. konického tvaru, někdy rozvětvené. Bobule střední až velké, hmotnost 4,5 g, slabě oválného tvaru, jantarové barvy. Dužnina chrupavá, pevná. Chuť je velmi příjemná, degustační hodnocení je velmi vysoké, 8,8 bodu. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 20 g/100 ml, obsah kyselin 3-5 g/l Vyzrávání výhonů: dobré Počet hroznů na výhon: 2 Zatížení, řez: 30-35 oček na keř, řez na dlouhé (10 oček) nebo střední tažně (4-6 oček). Odolnost k mrazu: nízká, kolem -20°C. Odolnost k chorobám: odrůda není odolná k houbovým chorobám. Množení: Řízky zakořeňují dobře. |
Poznámky | Odrůda Alešenkin patří mezi hojně pěstované odrůdy v Rusku a na Ukrajině přestože není odolná houbových chorobám ani mrazu. Vyniká svou raností a chutí, doporučuji ji vysazovat u zdí nebo jinak chráněných poloh. |
Zdroje | Popis odrůdy na stránce vinograd.info Forum o odrůdě Alešenkin na stránce forum.vinograd.info Popis odrůdy na stránce Vinogradarstvo Volgograda |