Alešenkin

NázevAlešenkin
SynonymaAlešenkin dar, Алеша, № 328, Алешенькин
BarvaZelená
PůvodAlešenkin byl vyšlechtěn na Volgogradské zkušební stanici opylením odrůdy Madelaine Angevine směsí pylu stolních odrůd. Odrůda pravděpodobně druhu Vitis vinifera.
Charakteristika odrůdyListy: středně velké, tmavě zelené, lesklé, spodní strana hladká.
Růst: silný
Doba zrání: velmi raná, na Hané dozrává na začátku srpna (suma aktivních teplot 2000°C).
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny velké, v průměru 500 g, ale i větší, až do 2 kg. konického tvaru, někdy rozvětvené. Bobule střední až velké, hmotnost 4,5 g, slabě oválného tvaru, jantarové barvy. Dužnina chrupavá, pevná. Chuť je velmi příjemná, degustační hodnocení je velmi vysoké, 8,8 bodu.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 20 g/100 ml, obsah kyselin 3-5 g/l
Vyzrávání výhonů: dobré
Počet hroznů na výhon: 2
Zatížení, řez: 30-35 oček na keř, řez na dlouhé (10 oček) nebo střední tažně (4-6 oček).
Odolnost k mrazu: nízká, kolem -20°C.
Odolnost k chorobám: odrůda není odolná k houbovým chorobám.
Množení: Řízky zakořeňují dobře.
PoznámkyOdrůda Alešenkin patří mezi hojně pěstované odrůdy v Rusku a na Ukrajině přestože není odolná houbových chorobám ani mrazu. Vyniká svou raností a chutí, doporučuji ji vysazovat u zdí nebo jinak chráněných poloh.
ZdrojePopis odrůdy na stránce vinograd.info
Forum o odrůdě Alešenkin na stránce forum.vinograd.info
Popis odrůdy na stránce Vinogradarstvo Volgograda
Alešenkin