Synonyma | Денал |
Barva | Růžová |
Původ | Denal byl vyšlechtěn v OV „Vinogradnaja elita“, Ukrajina, křížením Podarok Zaporožju x Ionel. Interspecifická odrůda. |
Charakteristika odrůdy | Listy: střední. Růst: střední až silný Doba zrání: raně střední až střední (v Novočerkassku 118-125 dnů). Květ: hermafroditní (oboupohlavní) typ květu Hrozen a bobule: Hrozny velké, 400-800 g, konické, středně husté až řídké. Velké bobule o rozměrech 29 x 21 mm mají hmotnost 6-9 g, protáhle oválné, světle růžové, na slunci jasně růžové, harmonické chuti. Dužnina je masito štavnatá, slupka je srostlá s dužninou. Počet semen je v bobulích 2-5, jsou malá. Degustační hodnocení v Novočerkassku 7,9 bodů. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-19%, kyselost 6-7 g/l Vyzrávání výhonů: dobré Plodnost dřeva: 65-80% Počet hroznů na výhon: 1,2-1,4 Zatížení, řez: 35-40 oček na keř při délce řezu plodného dřeva na 6-8 oček. Odolnost k mrazu: střední (–24°C) Odolnost k chorobám: Denal má zvýšenou odolnost k houbovým chorobám. Množení: ? |
Zvláštnosti | Denal se opyluje velmi dobře, bobule jsou v rozměrech vyrovnané. |
Zdroje | Popis odrůdy na stránce http://vine.com.ua Popis odrůdy na stránce http://vinograd7.ru Popis odrůdy na stránce http://vpvine.narod.ru S.I. Krasochina, A.F. Chisamutdinov „Stolní odrůdy révy – informativní příručka“ vydavatelství Everest, Rostov na Donu, 2008. foto: http://vine.com.ua |